Menu Menu
facebook

Actueel

Schrijver op je scherm / nieuw !

Van 15 juni tot en met 3 juli kunnen liefhebbers van literatuur (onze SLAS vrienden) genieten van heel veel online schrijversoptredens. Bekende auteurs - waaronder Maarten Spanjer, Mano Bouzamour en Suzanna Jansen - lezen voor uit eigen werk. Elke dag om 10.00 uur plaatsen we op deze pagina de link naar een nieuwe schrijversvideo. 

Klik - zodra de video op beschikbaar staat - op de knop onder de beschrijvende tekst om de video te bekijken. Iedere video blijft na publicatie een week online staan.

Deze week, vanaf 29 juni – Mensje van Keulen. Zij brak in 1972 door met haar roman Bleekers zomer. Daarna volgden vele romans, kinderboeken, dagboeken en verhalenbundels. In het autobiografische Olifanten op een Web (1997), dat Mensje naar aanleiding van de dood van haar moeder schreef, is veel over haar jeugd, latere belevenissen en haar schrijverschap te vinden. Haar werk werd bekroond met de Annie Romeinprijs, de Charlotte Köhlerprijs en de Constantijn Huygensprijs.

link: https://youtu.be/yqjJg6bQGpY

Vanaf 30 juni – Doortje Smithuijsen.  Zij studeerde filosofie en journalistiek aan de Universiteit van Amsterdam. In haar journalistieke werk bestudeert ze het liefst moderne mensen: wie ze zijn en hoe ze leven. Voor de VPRO maakte ze de documentaire Mijn dochter de vlogger, over ouders van kinderen met een eigen YouTube-kanaal. Daarnaast maakt Smithuijsen samen met Lena Bril de Monica Geuze Fanpodcast – over leven in tijden van sociale media. Ze schreef eerder voor onder meer NRC Handelsblad en Vrij Nederland. Haar debuut Gouden bergen gaat over influencers.

link: https://youtu.be/bkiiEMhOFKA

Vanaf 1 juli – Alex Boogers. Hij debuteerde in 1999 onder het pseudoniem M.L Lee met Het boek Estee. Drie jaar later debuteerde hij met Het waanzinnige van sneeuw onder zijn eigen naam. Sinds die tijd heeft hij zich gevestigd als een vaste waarde in de Nederlandse literatuur. Zo won Alleen met de goden in 2016 de Nederlandse Boekhandelsprijs en werd die roman genomineerd voor de Libris Literatuurpriis. Naast zijn werk als schrijver is Boogers een van de meest gevraagde auteurs als spreker op middelbare scholen om de jeugd weer aan het lezen te krijgen.

link: https://youtu.be/IpClz5Iy6Ns

Vanaf 2 juli – Joost de Vries. Sinds het verschijnen van zijn debuutroman Clausewitz in 2010 geldt Joost de Vries (1983) als een van de meest getalenteerde schrijvers van zijn generatie. Zijn tweede roman, De republiek, werd bekroond met het Charlotte Köhler Stipendium 2013 en de Gouden Boekenuil 2014 en is in meer dan tien talen vertaald. In respectievelijk 2017 en 2020 verschenen zijn romans Oude meesters en Rustig aan, tijger. In 2019 verscheen het essay Echte pretentie.  

link: https://youtu.be/XZ7En1RI04Q

Vanaf 3 juli – Jan Brokken. Schrijver van romans, reisverhalen en literaire non-fictie. Bekende boeken zijn onder meer De blinde passagiersHet huis van de dichter en De provincie. Zeer populair zijn de reisboeken, zoals Baltische zielen en Stedevaart en zijn boeken over de Tweede Wereldoorlog: De vergelding en De rechtvaardigen. Als schrijver heeft hij internationale faam verworven - The New York Times prees Jungle Rudy als een meesterwerk van verhalende non-fictie.

link: https://youtu.be/3iVxfpOn0Ac

 

In de vorige week hadden we:

Vanaf 22 juni:  Alfred Birney.      

Kies  https://youtu.be/2rGXcc8v904

Vanaf 23 juni: Martijn Simons. 

Kies https://youtu.be/ouEJaOVuZow

Vanaf 24 juni:  Aukelien Weverling

Kies https://youtu.be/fTLApe3xy28

Vanaf 25 juni: Nhung Dam. 

Kies https://youtu.be/Q1vucx_xdxw

Vanaf 26 juni: Ronald Giphart. 

Kies https://youtu.be/2ugept3oSRo

 

 

In de eerste week hadden we:

Vanaf maandag 15 juni: Ewoud Kieft

Kies https://youtu.be/JJM1p4Ch5xo

Vanaf 16 juni: Marijke Schermer

Kies https://youtu.be/wgDzSKJesfA

Vanaf 17 juni: Mano Bouzamour. 

Kies https://youtu.be/GPNTySK5VxA

Vanaf 18 juni: Karin Sitalsing.

Kies https://youtu.be/zL4f82tKFB8

Vanaf 19 juni: Suzanna Jansen

Kies https://youtu.be/CVTEZrpMacw

 

 

Dichters krijgen meer tijd (tot 7 aug.) om hun gedicht in te sturen voor de Rinke Tolman Prijs

Oorspronkelijk stond de uitreiking van de Rinke Tolmanprijs 2020 gepland op vrijdag 5 juni 2020. In verband met de coronacrisis, is dit uitgesteld naar vrijdag 18 september. De uiterste inleverdatum is daarom ook aangepast naar 7 augustus.

 

 

Voor slechts 15 euro per jaar bent u vriend van de SLAS
Online aanmelden