Menu Menu
facebook

Straatpoezie

Straatpoezie

 

STRAATPOËZIE IN SOEST

Al een flink aantal jaren is de SLAS bezig met poëzie in de openbare ruimte. Door poëzie zowel fysiek als online in de openbare ruimte te plaatsen wil de SLAS een breed publiek kennis laten maken met poëzie.

Het 1ste straatgedicht: Op zondag 8 september 2019 onthulde de Stichting Literaire Activiteiten Soest (SLAS) haar eerste ‘straatgedicht’ bij de ingang van de Beeldentuin aan de Pimplelmees. Poëzieliefhebber en oud-wethouder van cultuur Peter van der Torre onthulde, samen met overige betrokkenen, het gedicht ‘Steen’ dat speciaal voor deze locatie werd geschreven door Neeltje Bomen. Het stalen beeld werd ontworpen door Chris Rodenburg.

Werkgroep straatpoëzie. Met ingang van 2022 is een nieuwe werkgroep straatpoëzie van start gegaan onder leiding van cultuurconsulent Anita Vreugdenhil. Met financiële ondersteuning van de gemeente Soest gaat de werkgroep de komende jaren het project straatpoëzie verder in Soest ontwikkelen.

Een gedicht voor de nabije toekomst: van Jan Hanlo 

 

HOND MET BIJNAAM KNAK

God, zegen Knak 
Hij is nu dood 
Zijn tong, verhemelte, was rood 
Toen was het wit 
Toen was hij dood 
God, zegen Knak 

Hij was een hond 
Zijn naam was Knak 
Maar in zijn hondenlichaam stak 
Een beste ziel 
Een verre tak 
Een oud verbond 
God, zegen Knak 

 

 

 

Ook een gedicht voor de nabije toekomst: van Kees Stip

Op twee slakken

Twee slakken waren al sinds jaren
op weg van Groningen naar Haren.
Ten slotte kwam geheel ontdaan
de oudste aan het eindpunt aan.
Hij slikte en sprak diep bewogen:
'Mijn broer is uit de bocht gevlogen.'

 

Gedichten vrijheid 4-5 mei 2022. Van de twee winnende gedichten van prijsvragen van het Griftland (in samenwerking met het 4-5 mei comité) en de basisschool de Startbaan  (in samenwerking met Kunst Centraal) zijn banners gemaakt en straattekeningen met een regel uit een van de gedichten. De banners waren te zien bij 4-5 mei bijeenkomsten en bij Idea. Zie ook de korte film:

www.facebook.com/100051641509938/videos/pcb.536417458089633/1032090447514108

 

Voor slechts 15 euro per jaar bent u vriend van de SLAS
Online aanmelden