Menu Menu
facebook

Nederland Leest / met A. van Dis

mainimg

Voor Nederland Leest 2021 wordt in november een unieke uitgave van het geprezen werk De wandelaar van Adriaan van Dis uitgegeven, met een bijzonder nawoord van Margot Dijkgraaf. ‘Eén boek, duizend gesprekken’ is het devies waarmee Nederland met elkaar in gesprek gaat over dit boek. Nederland Leest is er voor iedereen, daarom worden er ook een grootlettereditie en een editie in makkelijke taal uitgegeven van De Wandelaar.

In 'De wandelaar' van Adriaan van Dis krijgt een man bij een brand een hond in zijn schoot geworpen. Een hond die een andere wereld voor hem opent: die van vluchtelingen, illegalen en zwervers. Het verandert Parijs, het verandert de man: hij wil helpen, goed doen. Maar alles wat hij doet pakt anders uit.

De bibliotheken geven in november 'De wandelaar' cadeau aan bezoekers.

Hoe was het? Zo'n honderd aanwezigen in Idea, met inachtneming van de corona maatregelen.


Volgens Adriaan van Dis beschrijft het boek 'De Wandelaar' de grote veranderingen in de wereld, door aandacht te geven aan de tegenstellingen in de leefwereld van hoofdpersoon Mulder en zijn Parijse buurt. Daar wonen mensen (zoals migranten en zwervers) die het minder goed getroffen hebben dan de Nederlandse heer Mulder, die niet behoeft te werken voor zijn dagelijks brood. De wandelaar ziet, geleid door de aan hem toevertrouwde hond, het leven van deze arme migranten.


Op vragen uit zaal gaf Van Dis zijn mening over bijvoorbeeld: zijn twijfels over alles,  zijn noodzaak om te schrijven, de hulp van de boeken van Tsjechov, het in gesprek gaan met je geweten. Na het voorlezen van een stukje tekst in het westfries (huh, wat?) gaf hij ons nog mee:
"In elk dik boek zit een dun boek dat er uit wil." Een pleidooi voor dunne boeken. "Lees je eigen tekst hardop voor en schrap."

Locatie
Idea
Willaertstraat 49, Soest


Woensdag 17 november 2021 | 20.15 - 22.00 uur | 12,50. Voor SLAS vrienden 10,00 | Kaartverkoop
Voor slechts 15 euro per jaar bent u vriend van de SLAS
Online aanmelden