Menu Menu
facebook

Gerda Blees

mainimg

Gerda Blees is een Nederlandse schrijver en dichter. Haar debuutroman Wij zijn licht won in 2021 de Literatuurprijs van de Europese Unie en de Nederlandse Boekhandelsprijs, en werd tevens genomineerd voor de Libris Literatuurprijs. 'Klank en Liefde’ heet de woongroep waarom het draait in Gerda Blees’ schrijnende én geestige debuutroman Wij zijn licht. Eigenlijk mooier dan de naam van de échte woongroep in Utrecht waarop het boek is gebaseerd – ‘Contact en muziek’ klinkt daarbij vergeleken nogal houterig. Het voordeel van fictie, zegt de schrijver (35): ‘Je kunt de werkelijkheid fijn naar je hand zetten. En klank en liefde zijn mooie woorden, toch?’

In 2017 raakte Blees geïntrigeerd door een krantenbericht over de dood van een 62-jarige vrouw die samen met haar drie huisgenoten had besloten ‘voeding los te laten’ en te leven van licht en lucht. Ze overleed aan ondervoeding; wie het gebod der ademhalisten, de stroming waartoe het viertal zich rekende, al te serieus neemt, loopt dat risico. De andere drie – onmiskenbaar smokkelaars, want, hoewel broodmager, springlevend – werden door justitie verdacht van nalatigheid; hadden zij wel iets gedaan om haar dood te voorkomen?

Gerda Blees is vanavond geïnterviewd door SLAS-bestuurslid Karin Haar. Op het leesplein van de bibliotheek in het Idea gebouw zijn een dertigtal toehoorders verzameld. Velen hebben het winnende boek al gelezen en hebben enkele vragen klaar voor de schrijver, die openhartig op de vragen ingaat. Opvallend vinden de interviewer en de lezers het gebruik van de 25 perspectieven (en 25 hoofdstukken) om het overlijjden van een van de leden van de woongroep te beschrijven. Eigenlijk beleven we als lezers drie dagen van het overlijden van het slachtoffer en de aanhouding door de politie van de medebewoners in de woongroep. Het is een goede, zeer technische en geniale aanpak in een roman. Veel lof voor Gerda voor het voorlezen en het beantwoorden van de vragen van het Soester (bergse) publiek. 

 

Locatie
Idea Bibliotheek
Willaertstraat 49, Soest


Woensdag 13 oktober 2021 | 20.00 - 22.00 uur | 12,50. Voor SLAS vrienden 10,00 | Kaartverkoop
Voor slechts 15 euro per jaar bent u vriend van de SLAS
Online aanmelden