Menu Menu
facebook

Lieve Joris en Bert Natter

mainimg

De schrijvers: Lieve Joris en Bert Natter over Mens & Beperking

Hoe denken wij over mensen met een beperking? Hoe gaan wij met hen om en wat kunnen we van hen leren?

De schrijvers Lieve Joris en Bert Natter brachten beiden een boek uit over dit onderwerp. Het zijn intieme, liefdevolle en persoonlijke portretten van een familielid met een verstandelijke beperking.

De schriijvers gaan vanavond met elkaar in gesprek over de boeken 'Hildeke' en ‘Leven met Lidewij’.

Hoe was het?

Boeiende bijeenkomst met Bart Natter en Lieve Joris

Eind 2022 verschenen twee prachtige boeken over mensen met een beperking. Hildeke gaat over het zusje van Lieve Joris. Zij had het syndroom van Down. Leven met Lidewij beschrijft het leven van Natters dochter. Ook zij heeft een verstandelijke beperking. De SLAS was onder de indruk van beide boeken en nodigde de schrijvers uit om hier op 15 februari in Soest over te komen vertellen.

Het was een boeiende bijeenkomst, in een informele setting. Karin Haar, SLAS-bestuurslid, begeleidde het gesprek. De beide schrijvers herkenden veel in elkaars boek, maar ook in het schrijfproces. Het is toch anders om een boek over een dierbaar familielid te schrijven, dan over een reis of over een fictief personage. Het komt dichterbij en laat je ook diep in jezelf kijken.

Beide schrijvers hebben bovendien geprobeerd om met hun boek niet alleen over 'de persoon met een beperking', maar over de héle mens te schrijven. Niemand is alleen zijn beperking, iedereen is een compleet mens. Wat de toehoorders betreft, zijn Joris en Natter hier uitstekend in geslaagd.

In de pauze konden de aanwezigen boeken laten signeren. Lieve Joris had daarvoor ook een stempel met een door Hildeke gemaakte tekening bij zich. Hier was veel belangstelling voor.

Geef mensen met beperking de ruimte

Tijdens het tweede deel van de avond, kwamen vragen uit het publiek aan de orde. Er ontstond een mooie gesprek over de (on)zichtbaarheid van mensen met een beperking. De zorg voor deze groep mensen is uitstekend geregeld, maar daarmee verdwijnen ze wel steeds meer uit de publieke ruimte. Die publieke ruimte is ook steeds minder toegankelijk voor hen in onze haastige maatschappij.

De avond eindigde dan ook met een oproep van Bert Natter om met wat meer compassie en geduld naar onze medemens te reageren. Dus, sta je weer eens van je ene been op je andere te huppen in de rij bij de kassa, omdat er iemand niet even snel pint, maar zijn muntjes uittelt? Denk dan aan alle Hildekes en Lidewijs en wacht rustig tot je aan de beurt bent.

 

Locatie
Idea, bibliotheek
Willaertstraat 49, Soest


Woensdag 15 februari 2023 | 20.00 - 21.45 uur | 12,50 euro (vrienden van de SLAS 10.- euro) | Kaartverkoop
Voor slechts 15 euro per jaar bent u vriend van de SLAS
Online aanmelden