Menu Menu
facebook

Gedichtendag met Hester Knibbe

mainimg

Hester Knibbe: ‘Een stad knapt op van poëzie’  

Op donderdagavond 28 januari wordt Hester Knibbe geïnterviewd en leest zij voor uit haar werk. De muzikale intermezzo’s worden verzorgd door pianist Harald Haverkorn en zangeres Annekoos Wieman.

2015 was voor Hester Knibbe een bijzonder jaar: de ene dag werd haar gevraagd of zij Stadsdichter van Rotterdam wilde worden, de volgende dag won zij de prestigieuze VSB-Poëzieprijs 2015 voor haar bundel ‘Archaïsch de dieren’. De gedichten hierin gaan onder andere over schuld, schaamte en moederschap.

Als vanzelfsprekend verweeft Knibbe vroeger met nu. De mens is niet alleen een modern en bewust wezen, maar ook nog steeds een archaïsch (uit een oud tijdperk stammend) dier, dat bijvoorbeeld lammeren aan het spit roostert, zoals zij rond Pasen zag in Griekenland. Zij debuteerde in 1982 met ‘Tussen gebaren en woorden’ en publiceerde daarna elke drie jaar een bundel.

Over het stadsdichterschap zegt ze: ‘Een stad knapt op van poëzie. Het wordt een boeiender plek.’ Regelmatig dringt de actualiteit door in haar werk, zoals in de gedichten waarin zij de tandartsassistente een stem geeft die haar vier pasgeboren baby’s vermoordde en in koffers op zolder bewaarde. Ook speelt in haar poëzie het gemis van haar kind een grote rol. Haar zoon Aernout stierf op zijn 29ste aan een hersentumor. Er spreekt een enorm mededogen uit haar werk voor de mens die worstelt met het leven.

 

Locatie
Artishock


Donderdag 28 januari 2016 | 20.00 uur |
Voor slechts 15 euro per jaar bent u vriend van de SLAS
Online aanmelden