Menu Menu
facebook

Adriaan van Dis - U I T V E R K O C H T

mainimg

In het Buitengebied  is een roman over alleen wonen. Een schrijver heeft zich gevestigd in een afgelegen vallei – ver van de stad en zijn vrienden. De stilte is tastbaar. In de lente hoort hij de vliesjes van de haagbeuk knappen, maar het sterkst klinkt een tergende binnenstem die de man confronteert met zijn angsten en obsessies. Van Dis toont in deze roman-in-verhalen hoe kwetsbaar eenzaamheid kan zijn en hoe obsessief het verlangen naar de dood. Ook geeft hij in In het Buitengebied een prachtig tijdsbeeld van een veranderend Nederland. Niet altijd even vrolijk, al weet Van Dis het met zijn ironie en zelfspot gelukkig licht te houden. Ja, vrolijk zelfs.

Hoe was de avond?

Openhartige Adriaan van Dis bij de SLAS in Idea

Van Zuid-Afrika, via Parijs en Amsterdam naar de Achterhoek, zo beweegt zich het werkzame leven van de schrijver, presentator Adriaan van Dis. Afgelopen woensdag kwam Adriaan naar Soest op uitnodiging van de SLAS (Stichting Literaire Activiteiten Soest), om onder andere over zijn laatste boek ‘In het buitengebied’ te discussiëren. Mede door de prikkelende vragen van interviewer Jolanda aan de Stegge en door vragen uit de zaal kwam het tot openhartige beschouwingen over het leven van een oudere man in de Achterhoek. De recensies in de kranten spreken over een boek met als thema ‘eenzaamheid’, maar Adriaan van Dis spreekt zelf over ‘alleen zijn’ en een soort zelfredzaamheid van zijn hoofdpersoon. In deze hoofdpersoon zijn veel kenmerken van de schrijver te zien.

Adriaan van Dis heeft als naoorlogs kind van ouders, die uit Indië kwamen, een veelbewogen jeugd gehad, te lezen in zijn boek ‘Indische duinen’ en het recente boek ‘Ik kom terug‘ over zijn moeders leven. Na het schrijven van het boek over zijn moeder raakte hij in een somberheid en inmiddels beseft hij, dat hij de enige in de familie is, die de verhalen kan doorvertellen en opschrijven.

Het boek ‘In het buitengebied’ verhaalt over de alleenstaande, oudere man, gelukkig met veel humor en relativering. Adriaan van Dis geeft aan het publiek in de uitverkochte zaal van Idea nog een advies mee: “Lees Tsjechov nog eens na, zijn personages zijn humaan, zij oordelen niet en wachten de gebeurtenissen gewoon af.  Zo moeten wij leven.”

Locatie
Idea
Willaertstraat 49, Soest


Woensdag 6 september 2017 | 20.15 - 22.30 uur | 12,50 / 10,00 voor vrienden | Kaartverkoop
Voor slechts 15 euro per jaar bent u vriend van de SLAS
Online aanmelden