Menu Menu
facebook

De Andere Lees!club met Lidewijde Paris

mainimg

Op 11 april neemt Lidewijde Paris De geniale vriendin van Elena Ferrante en Van vogels en mensen van Margriet de Moor als uitgangspunt voor de Andere Lees!club. Dit is geen gewone leesclub, maar een college-achtige interactieve leesworkshop. Lidewijde leest hierin veel voor en laat haar licht schijnen over de literaire principes van de auteurs, hoe zij ons bespelen en hun manier van vertellen. Ook het verschil tussen inhoudelijke spanning - lukt het de personages te bereiken wat ze willen - en schrijf-technische spanning komt aan bod. Samen met de deelnemers wordt besproken wat de kracht uitmaakt van deze werken. Natuurlijk kan je het beste meedoen aan de discussie als je de boeken gelezen hebt, maar ook als dat niet het geval is, valt er genoeg op te steken. Aangezien de clou niet uit de doeken wordt gedaan, is het heel goed mogelijk ze na deze avond te lezen.

De combinatie van de boeken van Ferrante en De Moor lijkt niet voor de hand te liggen: op het oog twee totaal verschillende werken van twee totaal verschillende schrijfsters, van wie we nu weten dat de laatste het pseudoniem voor een man is. Er is echter een gemeenschappelijk thema: wraak. Uiteraard pakt De Moor het anders aan dan Ferrante, maar beiden weten ervoor te zorgen dat de lezer wil doorlezen, dat hij of zij wil weten hoe het zit.

Gaandeweg de avond wordt het de toehoorders duidelijk, hoe groot de verschillen in de genoemde boeken zijn. Ferrante schrijft de gehele geschiedenis van twee vriendinnnen, vanaf de lagere school tot de senioren tijd. De verteller is de ik-figuur Elena, die haar vriendin Lila bewondert om haar scherpte, durf en gedrag. Deze visie blijkt echter een beetje eenzijdig en daar schuilt gevaar in. Nooit komt een ander aan het woord, Het is een opeenvolging van kleine stukjes plot gedurende zesig jaar. De Moor beschrijft daarentegen een groot plot vanuit verschillende gezichtspunten, geïnspireerd door de onterechte verooordeling van de verpleegkundige Lucia de B. 

De toehoorders, die één of beide boeken gelezen hebben, kregen een prachtige analyse van de structuur, de thematiek en de techniek zoals door beide auteurs gebruikt (inmiddels is het genoegzaam bekend, dat Ferrante een pseudonien van een mannelijke schrijver uit Napels is, Domenico Starnone).

 

Locatie
Boekhandel Van de Ven
Soesterbergsestraat 54-C, 3768 EJ Soest


Woensdag 11 april 2018 | 20.00 - 22.00 uur | 6,50 (SLAS vrienden 5,00) | Kaartverkoop
Voor slechts 15 euro per jaar bent u vriend van de SLAS
Online aanmelden