Menu Menu
facebook

Jolande Withuis

mainimg

De Soester journaliste Jolanda aan de Stegge zal vanavond de bekende schrijfster / socioloog dr. Jolande Withuis interviewen over de biografie van haar vader, de schaker Berry Withuis. Haar vader was behalve schaakjournalist ook een vooraanstaande communist (CPN) in de naoorlogse jaren. De biografie heet 'Raadselvader'.

In haar boek zegt mevrouw Withuis over haar jeugd in een communistisch gezin in de jaren 50: “Wij waren immers de vijand"

De auteur Withuis, onder andere bekend door haar biografieën over verzetsman Pim Boellaard (2008) en koningin Juliana (2014), doet in haar nieuwste boek verslag van haar zoektocht naar de persoon van haar vader, communist en schaakjournalist Berry Withuis. Welke beslissingen nam deze - van huis uit gereformeerde - man in zijn leven en waarom? Wat was zijn positie binnen de CPN en was hij wel zo radicaal als hij tegenover haar deed voorkomen? Zou hij echt zijn beste vrienden en misschien zelfs wel zijn kinderen opofferen voor de goede zaak? Deze vragen hielden de auteur al bezig toen ze opgroeide in het gezin waarvan de leden - als communisten - als vijand werden gezien door de buitenwereld. Vijand in de Koude Oorlog, een strijd die weliswaar niet 'warm' was, maar waar veel dreiging vanuit ging. Als kind kreeg ze advies van haar vader hoe te vluchten bij naderend gevaar. Als ze persoonlijke vragen stelde, hulde hij zich meestal in stilzwijgen of maakte zich er met een grapje vanaf, een grapje waarvan zijn dochter niet wist of het wel zo bedoeld was.

Een interview door Jolanda aan de Stegge belooft onverwachte invalshoeken. Soester literatuurliefhebbers herinneren zich dit ongetwijfeld van de SLAS-bijeenkomst vorig jaar met Adriaan van Dis. Nu biedt de SLAS literatuurliefhebbers de kans op een unieke kennismaking met het leven van een ongewoon gezin. Een gezin dat niet deed aan 'sentimentaliteiten als gedag zeggen', persoonlijke gevoelens en vertrouwelijke gesprekken. Wat doet een dergelijke omgeving met een kind? Reserveer tijdig uw kaarten, want vol is vol, ook in de theaterzaal van Idea!

Locatie
Idea
Willaertstraat 49, Soest


Woensdag 12 september 2018 | 20.15 - 22.00 uur | 12,50 / 10,00 (vrienden) | Kaartverkoop
Voor slechts 15 euro per jaar bent u vriend van de SLAS
Online aanmelden